עורך דין ליטיגציה אזרחית-מסחרית
מחלקת הליטיגציה האזרחית-מסחרית במשרדנו צברה ניסיון רב שנים בייצוג ובהופעה בכל הערכאות השיפוטיות ובכללן בוררויות או טריבונלים משפטיים, בתי משפט השלום, בתי המשפט למשפחה, בתי הדין לעבודה, בתי המשפט המחוזיים (לרבות בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים) ובית המשפט העליון, הן בשבתו כבית משפט לערעורים והן בשבתו כבית משפט גבוה לצדק.
“לִיטִיגַצְיָה” (ובעברית = התדיינות) היא למעשה, כפי שאנו אוהבים להגדירה במשרדנו, אומנות הייצוג! עורך דין העוסק בייצוג בבתי משפט ובערכאות שונות נקרא “לִיטִיגָטוֹר” ותפקידו להתדיין ולהביא את האמת של הלקוח בפני השופט כדי שזה יכריע לטובתו. חשוב מאוד לנהל את הדיונים בבית המשפט בתבונה רבה ובמיומנות, כיוון שנדרש לשכנע את השופט שיושב בתיק ואין לשופט אלא מה שרואות עיניו ושומעות אוזניו. המטרה העיקרית כאמור של הליטיגטור היא לייצג את האינטרסים של הלקוח ולהביא למקסימום תוצאות וזאת על ידי קבלת החלטות נבונות, תכנון, ניהול יעיל של ההליך המשפטי, יכולות אלתור והתאמה לסיטואציה, וכמובן היכולת לטעון ולשכנע את השופט בצדקת הלקוח.
בכדי להבין לעומק את עניין מיומנות הייצוג וחשיבותה, ניתן באופן תיאורטי לחלק את מקצוע עריכת הדין לשניים:
א. החלק הראשון הוא החלק בו עורך הדין פועל עבור לקוחותיו שלא במסגרת ערכאות שיפוטיות, למשל פעילות משפטית מול הרשויות השונות, ייעוץ משפטי כללי וכתיבת חוות דעה משפטיות, עריכת חוזים והסכמים וכדומה.
ב. החלק השני הוא ייצוג בערכאות משפטיות – בעבר, עו”ד היה עוסק בשני החלקים, אך בשנים האחרונות, לאור המורכבות של תחום הייצוג, ישנה מגמה להפריד את התחומים תוך יצירת התמחות קונקרטית בתחום זה.
למה צריך בעצם עו”ד מומחה בליטיגציה?
בשנים האחרונות כאמור, מסתמן כי תחום הליטיגציה הפך מורכב במיוחד ומצריך כישורים ייחודיים מעורך הדין, שלא כולם נחנו בהם. חלק מהכישורים המדוברים הינם גנטיים, מולדים, וחלקם נרכשים עם הזמן והניסיון. יש לזכור כי התוצאה בהליך משפטי נתונה בפני המון מרכיבים שונים כמו למשל הראיות, העדים, השופט, היכולת של הלקוח למסור עדות בבית משפט וכו’, אך היכולות וכישורי הליטיגציה של עורך הדין מהווים ערך מוסף משמעותי לטובת שמירת האינטרסים ולתוצאות הלקוח. אי לכך, חשוב לשכור את שירותיו של עורך דין המומחה ספציפית בליטיגציה בהתאם לתיק שלכם – כך לדוגמא, אם מדובר בעניין פלילי, יש להצטייד בעו”ד המומחה בליטיגציה פלילית ואם מדובר בעניין אזרחי, אזי יש לבחור בעורך דין מומחה לליטיגציה אזרחית.
מיהו לִיטִיגָטוֹר מצוין?
1. ליטיגטור מצוין הוא עו”ד אשר בידיו הכלים לנתח ולפשט סיטואציות מורכבות, לבנות אסטרטגיה מותאמת אישית לכל מקרה בהתאם לעובדות, הראיות, העדים, החוקים, התקנות והפסיקה לאותו עניין, ולפעול בנחישות לניצחון בתיק.
2. ליטיגטור מצוין מתכנן ומנהל את ההליך המשפטי מספר צעדים לפני הצד השני, חושב יצירתי ועובד בשיטה סדורה ויזומה. ליטיגטור שעובד בשיטת “כיבוי שריפות” או נשרך אחר ההליך, כנראה אינו נמצא בדרך הנכונה להשגת המטרות.
3. ליטיגטור מצוין הינו בעל כישורי העברת מסרים ושכנוע על ידי ניסוח וכתיבה משפטית מעולים – עליו להכיר את סדרי הדין הרלוונטיים על בוריים. לעיתים קרובות, תיקים מסתיימים בניצחון או הפסד רק בגלל עניינים טכניים לכאורה ובשל חוסר שליטה בכללי “המשחק”.
השלבים המרכזיים בדרך להצלחה
טרם נכנסים להליך המתנהל בבית המשפט, על עורך הדין המייצג להתכונן למערכה ולהכירה היטב, בדרך כלל (אך לא תמיד) על פי השלבים הבאים:
- פגישה עם הלקוח והבנה יסודית של הסוגיה (המחלוקת / הסכסוך בין הצדדים) והכי חשוב בדיקה לגבי מה הלקוח רוצה להשיג, ובמילים אחרות “מה המטרה?”. לא תמיד מה שנחשב ניצחון בעיני עורך הדין, זהו ההישג אותו הלקוח רצה להשיג. לכן, חשוב ביותר ליצור מפגש רצונות ותיאום ציפיות עם הלקוח. למרות שלא ניתן לחזות באופן חד משמעי את תוצאת ההליך בערכאה השיפוטית, על עורך הדין להיות בעל כישורים מקצועיים ויושרה כדי להכיר את המסגרת המשפטית הרלוונטית ולהעריך בפני הלקוח את האפשרויות העומדות על הפרק.
- לאחר שגובשו המטרות, חשוב לצלול לעומק לשלב התכנון ובניית האסטרטגיה – חשוב להבין אילו כלים נדרשים כדי להשיג את המטרה ולבחור את האסטרטגיה המתאימה כדי לספק את התוצאה הרצויה. לא תמיד הדרך שנראית מורכבת ומסובכת היא הנכונה. צריך לחשוב באופן יצירתי ומחוץ לקופסא, כדי לאתר את הפתרונות הרצויים.
הליטיגטור המייצג בבית המשפט חייב להיות נעים הליכות ומכבד מחד, אך מצד שני אסרטיבי ותקיף כדי לעמוד על האינטרסים של הלקוח (גם אם זה אומר “לשאוג כשצריך”). היכולת למצוא את האיזון המדויק בין שמירה על כבוד המקצוע, דעת השופט וביטול טענות הצד שכנגד, היא אומנות בפני עצמה ולכן לא בכדי מכנים את הליטיגטור – אומן!